Wie zijn de Lakota indianen?


De Lakota is een stam die op de noordelijke vlaktes van Noord-Amerika woont. Ze zijn nauw verwant aan cultuur, taal en geschiedenis aan andere stammen die samen vaak worden aangeduid als 'Sioux'.

Dit omvat de Dakota die in Minnesota en Oost-Noord en Zuid-Dakota woont. De Lakota staan ​​bekend als de Teton of Western Sioux.

Dit zowel op hun locatie (ten westen van Dakota op de vlakten) en op het dialect van Sioux spreken ze.

Vóór ongeveer 1640 leefde de Lakota waarschijnlijk dichter bij hun Dakota-familieleden, en leefde een meer sedentaire, rivierachtige levensstijl, gebaseerd op landbouwproducten, zoals wilde rijst, naast een gejaagd wild, zoals vis en herten. 

De Lakota begon om drie redenen naar het westen te gaan. Ten eerste, conflict met naburige stammen. Ten tweede, om de grote buffels te volgen, die de vlaktes af reisde. Ten derde, om de inbreuk wekkende blanken die westen bewegen te vermijden.

De introductie van paarden en geweren had grote invloed op de Lakota, waardoor de buffel jacht efficiënter werd.Met meer en meer blanken die op de vlaktes bewegen, werden de Lakota gedwongen hun leefwijze te veranderen. Het leger stuurde troepen om de witte kolonisten te beschermen, en conflicten over land waren een manier van leven van de jaren 1850 tot 1880.

Gedurende deze periode hebben de Lakota en andere stammen verdragen getekend met de Amerikaanse regering om land in ruil voor dergelijke rantsoenen als voedsel, doek en gereedschappen te ondertekenen. In 1868 de onderhandelingen tussen stammen en overheidsfunctionarissen hebben geleid tot de oprichting van de Great Sioux Reservation, die in feite alle land Zuid-Dakota ten westen van de Missouri-rivier omvatte.


In 1877 verminderde de reservering als gevolg van het nemen van de Black Hills Cession. In de komende decennia verloren de Sioux meer land naar de Verenigde Staten, waardoor de reservering in meerdere kleinere reserveringen, Pine Ridge, Rosebud, Lower Brule, Crow Creek, Cheyenne River en Standing Rock werd opgeheven. Vandaag, ongeveer 1/2 leven de Lakota op of in de buurt van deze reserveringen.


De Lakota Indianen hebben sterke culturele en spirituele banden. Voornamelijk streven de Indiërs ernaar om hun leefwijze te behouden. Vanuit de jeugd trainen ouders hun kinderen in de waarden en moraal van hun stamgroep. In een poging om hun achtergrond beter te begrijpen, kunnen veel Indianen-Amerikanen van Lakota-afkomst vindingrijke informatie verkrijgen over de Lakota-Indianen, evenals de Lakota Indian Reservation bezoeken. Dit is een geweldige manier om kennis te maken met de filosofie


Lakota Sioux

Het Lakota volk kent, voor zover bekend, zeven stammen:

  • Oglala

  • Sicangu of Brule

  • Hunkpapa

  • Miniconjou

  • Sihapasa of Blackfoot

  • Itazipacola of Sans Arc

  • Oohenupa of Two Kettle