Thunderbird een krachtige geest

Gepubliceerd op 23 november 2018 om 17:14

In de legendes van inheemse Noord-Amerikanen is de Thunderbird een krachtige geest in de vorm van een vogel.
Het slaan van zijn vleugels leidt tot de donder. Het wordt vaak afgebeeld met een extra kop op zijn buik. De majestueuze Thunderbird wordt vaak vergezeld door andere vogels, vaak in de vorm van adelaars of valken. Het Thunderbird-hieroglyph-symbool is gevonden in Canada en de Verenigde Staten en binnen bijna alle inheemse Noord-Amerikaanse mensen legendes en verhalen.
Thunderbird werd gebruikt als een poging om bepaalde natuurkrachten in de natuurlijke orde te beweren zoals wind, donder, bliksem, enz. In Plains-stammen is de Thunderbird soms wel Wakinyan, van het Dakota-woord kinyan, wat" gevleugeld "betekent. Anderen suggereren dat het woord de Thunderbird verbindt met wakan of heilige kracht. In veel verhalen wordt de Thunderbird beschouwd als een grote Eagle, die donder veroorzaakt van het slaan van zijn vleugels en bliksem uit zijn ogen. Beschrijvingen zijn vaag omdat men denkt dat Thunderbird altijd omringd wordt door dikke, wolken die hem verhinderen te zien. 
Verder waren er een aantal overtuigingen over Thunderbird, die een wat ingewikkelde voorstelling hebben. Meestal is zijn taak om andere grote machten uit te dagen en de Indianen te beschermen - zoals de White Owl Woman, de brenger van de winterstorm; De kwaadwillige Unktehi, of wateroxen die de mensheid plagen; De gehoornde slangen; Wochowsen, de vijandvogel; Of Waziya, de doden North Wind.
'Het was onder de Lakota en andere stammen aangenomen dat als je een droom of visioen had van vogels, het de bedoeling was een medicijnen man/vrouw te zijn; Maar als je een visioen had van Thunderbird, was het jouw lot om iets anders te worden; Heyoka of heilige clown


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.