Graag veel alleen zijn, is dat normaal?

Gepubliceerd op 26 juni 2023 om 15:41

Zelf zit ik momenteel in een fase waarin ik graag op mezelf ben. Ik hou echt van mensen om me heen maar daarnaast heb ik ook echt tijd nodig om op mezelf te zijn.

Herken jij dit ook lees dan vooral verder, want weet je dat alleen zijn een behoefte is.

Wie zich alleen voelt kan zich eenzaam voelen. Maar dat hoeft niet per se. Alleen zijn komt vaak voor bij mensen die gewoon even alleen willen zijn met zichzelf. Hierin zoek je eigenlijk Harmonie, rust en verbinding met wie jij bent. Je hebt gewoon tijd nodig om jezelf te ontladen. Je komt dan in een ontspannen toestand en jouw hart en ziel verbinden zich weer even met jouw lichaam. Je voelt dan dat er een rust over je komt en je komt weer even helemaal in contact met jezelf.

Alleen zijn met jezelf heeft vele voordelen, je overdenkt, je bezint, je verwerkt en je laat los. Je komt terecht bij wie je bent en je laat los hoe je moet zijn. Je komt terecht bij waar je voor staat en je leert loslaten wat anderen van jou vinden. Er is niks mis mee om graag op jezelf te zijn, het is gewoon een diepe ontmoeting met jezelf. Stilte is een een medicijn.

Het is een methode om jezelf zeg maar weer op te laden en de energiebalans in jezelf weer te vinden, te herstellen. Hier is helemaal niks geks aan. Alleen zijn als behoefte is wat anders dan je alleen voelen. En het is ook wat anders dan het gevoel dat je er alleen voor staat. Het heeft te maken met je even willen terugtrekken uit deze gekke drukke wereld. Als ik alleen ben kan ik goed verbinding maken met wie ik ben en met alles om me heen, zonder afleiding van de drukte van andere mensen, en kan ik beter horen wat mijn ziel mij te vertellen heeft. En vanuit het alleen zijn, komt stilte in mezelf.

Stilte is een deur naar je binnenwereld. Als je iets vaker en langer in stilte zit, kun je meer gaan letten op de kwaliteit en het effect van de gedachten die door je hoofd spelen. Jezelf hierbij als een toeschouwer op te stellen, maakt het gemakkelijker om te beseffen dat jij zelf je gedachten kunt kiezen. Je merkt eveneens dat je gedachten komen en gaan, maar dat jij blijft. 

 

Er zijn ook mensen die niet van stilte houden, hoe komt dit?

Stilte is eng. In de stilte begin je te piekeren en als je daar eindelijk mee klaar bent, hoor je plotseling een kleine stemmetjes die ongemakkelijke vragen stelt. bv;

  • Wie ben jij eigenlijk?
  • Ben je wel gelukkig?
  • Vind je misschien niets?
  • Ben je niemand?

Ik denk dat het juist belangrijk is om dit aan te gaan, om de diepere lagen van jezelf binnen te gaan. Juist om hier antwoorden te vinden die jou weer verder helpen naar jou levensdoel, rust, liefde en harmonie. Wanneer we geen momenten van innerlijke stilte hebben, dan zijn we vaak meer gespannen. Na verloop van tijd verandert die spanning dan ook in lijden. We leven met pijn en dat is geen manier van leven. Jouw innerlijke stilte zal je ook helpen luisteren naar wat jouw lichaam jou vertelt. Wat zijn de klachten, de pijn, het genot van je lichaam? Je hebt die stilte nodig om jezelf te herontdekken.

Je "moet" die innerlijke stilte vinden om je gedachten en je gevoelens ten aanzien van het leven te herkennen. Innerlijke stilte is een geschenk. Stap dus in je eigen stilte en stel jezelf vragen, over de dingen waar je mee loopt. Omarm jezelf, hou van jezelf. Neem tijd voor jezelf en breng je lichaam, gevoelens en waarneming tot rust. Zo geef je je ziel de kans om gehoord te worden. Stil zijn en stoppen helpt je om het denken niet te voeden. Het helpt je aanwezig en opmerkzaam te zijn. Hier en nu. Het helpt je om gedachten, gevoelens en sensaties in je lichaam te herkennen, zonder dat iets weg hoeft. Dat is de eerste stap en geeft al direct ontspanning in je systeem. In de stilte kun je dieper naar binnen keren met je aandacht en contact maken met oorspronkelijk bewustzijn. 

Wat ik aanraad is Mindfulness. Mindfulness is trainen in aandacht. Meer focus, meer plezier, meer tijd, meer ruimte, meer mogelijkheden zien en meer in het nu. Je leert met mindfulness in contact te komen met het hier en nu. Je observeert als het ware je eigen denkprocessen en gevoelens. Hierdoor krijg je meer afstand van je gedachten en word je minder meegesleurd door alle gedachten. Je krijgt meer innerlijke rust en komt minder in het drama van je gedachten en gevoelens. Je leert dus beter te voelen en wordt opmerkzaam voor wat er in jou speelt. Er zijn vele meditaties hiervoor online te vinden.

Maar er is meer. Je kan ook zonder mediteren Mindfull zijn. Door bv alle handelingen die je op een dag doet bewust te gaan doen, ipv op de automatische piloot, dus met aandacht. Geef dus aan alles wat je doet aandacht, van koffie drinken, auto rijden, handen wassen, tanden poetsen, tot de voordeur afsluiten. 

Kortom, alleen zijn en luisteren naar je innerlijk geeft je zoveel meer. En het is helemaal niet gek!

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.