Sjamanen ratel maken

Het proces van het maken van sjamanistische Ratel is best complex. Ze moeten worden geweekt, geregen, gevuld, gedroogd, geleegd en opnieuw gevuld, en dat allemaal in de loop van 2 dagen.

Net als andere heilige Indiaanse instrumenten moeten ze met zorg worden behandeld.

Wanneer je een Ratel maakt, is het belangrijk dat je de huid, de stok en andere materialen met ceremonieel, respect, gebed en dankbaarheid behandelt. 

 

De eerste dag zetten we een aantal stappen: stap 1 is het voorbereiden van de ongelooide huid door deze te snijden, vorm te geven en te laten weken. De twee stukken van de Ratel worden in 2 unieke vormen gesneden, bestaande uit een cirkel en een klein, vierkant verlengstuk: de nek. De huiden liggen al een dag in het water. dus je kan meteen van start.

 

Zodra de twee stukken zijn geknipt, is het tijd om ze aan elkaar te rijgen. Dan vullen we  de Ratel. Het zand is stevig aan de binnenkant verpakt, waardoor de Ratel zijn ronde uiterlijk krijgt.

Ook gaan we in dag 1 aan de slag met het houten handvat.

 

De tweede dag is de Ratel geheel droog en word de Ratel ontdaan van het zand. En is het tijd om je Ratel te vullen met een zaad naar keuze, Rijst, Mais, Bonen enzovoort, totdat deze het gewenste geluid produceert. Zodra de rammelaar gevuld is, wordt  het houten handvat geplaatst.

En dan word de Ratel versierd geheel naar eigen keuze. Er zullen genoeg materialen liggen om je creativiteit te prikkelen en je verder te helpen.

 

Duur: 2 lesdagen

Tijd: 10:00 tot 14:00 uur

Kosten: 72,60 euro - incl. BTW

Datum: agenda

Aanmelden kan via onderstaand formulier.

Creatieve workshops

€ 49,59

Creatieve workshops

€ 49,59